علت پایین نیامدن زردی نوزاد + بهترین روش کاهش زردی

نوزاد خوابیده زیر نور آبی دستگاه زردی نوزاد برای درمان بیماری زردی

زردی نوزاد، بیماری‌ای که امروزه بیشتر نوزادان با آن مواجه می‌شوند. علائم این عارضه به طور به‌صورت زرد شدن پوست نوزاد در نواحی مختلف نمایان می‌شود.

بیماری زردی نوزاد، باوجوداینکه مشکلی بسیار شایع و رایج محسوب می‌شود، اما در اکثر موارد به عارضه‌ای خطرناک بدل نمی‌شود. در حقیقت زردی تعدادی از کودکان مبتلا به زردی، بدون درمان خاصی رفع می‌شود.

اما در اکثر موارد، رفع زردی نوزاد بدون درمان‌های پزشکی امکان‌پذیر نیست. اما این بیماری روند درمان طولانی و پیچیده‌ای ندارد و معمولاً به‌وسیله دستگاه‌های فتوتراپی به‌سادگی و در زمان کوتاهی درمان می‌شود.

البته درمان زردی نوزادان همیشه سریع و آسان نیست. در برخی موارد به دلیل عوامل تأثیرگذار بر زردی نوزادان، زمان بیشتری برای درمان آن نیاز است. در ادامه به توضیح اصلی‌ترین عوامل پایین نیامدن زردی می‌پردازیم.

عوامل مؤثر بر پایین نیامدن زردی نوزاد

به‌صورت کلی، در پایین نیامدن زردی نوزاد عوامل بسیاری دخیل‌اند. این موارد ممکن است از نوع عوامل درونی مانند ویژگی‌های ژنتیکی باشند، یا از نوع موارد بیرونی مانند استفاده‌نکردن تجهیزات پزشکی مناسب.

نارس بودن نوزاد

به طور متوسط، حدود 50 درصد از نوزادانی که در زمان مقرر زایمان متولد می‌شوند، مبتلا به زردی هستند. اما این آمار برای نوزادان نارس بیشتر هم می‌شود. آمارها نشان می‌دهد که حدود 80 درصد از نوزادانی که زودتر از زمان تعیین شده برای زایمان متولد می‌شوند، زردی دارند.

طبیعی هم هست. زردی در اثر تجمع بیلی‌روبین در خون و بافت‌های نوزاد ایجاد می‌شود. وظیفه دفع بیلی‌روبین اضافی خون به عهده کبد است، اما نوزادان نارس به دلیل اینکه کبدشان به طور کامل تشکیل نشده است و آن عملکرد لازم را ندارد، در دفع بیلی‌روبین به‌خوبی عمل نمی‌کند.

این ناتوانی کبد در دفع بیلی‌روبین اضافی موجب می‌شود که با وجود پیش‌بردن روند درمان زردی، بیلی‌روبین مازاد از بدن خارج نشود. این باقی‌ماندن بیلی‌روبین در بدن باعث می‌شود روند درمان زردی طولانی شود.

ابتلا نوزاد به فاویسم

بیماری فاویسم که یک بیماری ارثی محسوب می‌شود و به علت کمبود آنزیم خاص G6PD رخ می‌دهد، می‌تواند بر زردی نوزاد اثرگذار باشد.

بیماران مبتلا به فاویسم هنگامی که در معرض تماس با موادی چون باقلا قرار می‌گیرند، هموگلوبین خون آنها تجزیه و به بیلی‌روبین تبدیل می‌شود. این نوسان مقدار بیلی‌روبین خون نوزادان سبب می‌شود که زردی آنها به آسان پایین نیاید و طول درمان زردی نوزادان مبتلا به فاویسم طولانی‌تر شود.

کم‌کاری تیروئید

کم کاری تیروئید یکی دیگر از عواملی است که ممکن است موجب طولانی‌تر شدن روند درمان زردی شود. یکی از اصلی‌ترین وظایف غده تیروئید، ترشح‌کردن هورمون رشد است. کم‌کاری تیروئید موجب می‌شود این هورمون مهم و اساسی به میزان کافی ترشح نشود.

از عواقب ترشح کم هورمون رشد در کودکان، کامل رشدنکردن اعضای حیاتی بدن همچون کبد است. کبد نوزادانی که با کم‌کاری تیروئید مواجه هستند، کامل تشکیل نشده است و عملکرد قابل‌انتظار در دفع بیلی‌روبین را ندارد. با دفع‌نشدن بیلی‌روبین، زردی نوزاد نیز به طور نرمال کاهش نمی‌یابد و روند درمان این بیماری طولانی‌تر می‌شود.

اختلالات وابسته به گروه خونی

در مواد بسیار نادر، ممکن است  گروه خونی نوزاد و مادر نیز در درمان زردی اثرگذار باشد. در برخی موارد گروه خونی مادر و نوزاد با هم تطابق ندارد و همین عامل ایجاد زردی نوزاد می‌شود.

علم تجربی نشان داده است که مادران با گروه خونی O، اگر صاحب فرزند با گروه خونی A یا B شوند، زردی نوزاد شدیدتر از حالت قبل است. حالت برعکس مورد پیش‌تر ذکر شده نیز بر تشدید زردی اثرگذار است. یعنی اگر مادری با گروه خونی A یا B، نوزادی با گروه خونی Oداشته باشد.

در بعضی موارد یکسان بودن گروه خونی مادر و نوزاد موجب طولانی‌تر شدن روند درمان زردی نوزاد شده است. اگر گروه خونی مادر و نوزاد هر دو B مثبت باشد، امکان پایین نیامدن زردی نوزاد وجود دارد.

همچنین ناسازگاری‌های RH نیز در زردی نوزادان مؤثر است. به بیان دیگر اگر مادر RH منفی داشته باشد و نوزاد RH مثبت (یا برعکس)، خطر ابتلا به زردی در نوزاد افزایش می‌یابد.

عفونت ادراری

این عامل را می‌توان یکی از آخرین فاکتورها در طولانی‌شدن روند درمان زردی نامید. در روند پیدا کردن علت پایین نیامدن زردی نوزاد، اگر با مواردی همچون نارس بودن، کم‌کاری تیروئید و… مواجه نبود، می‌توان عفونت ادراری دلیل پایین نیامدن زردی نوزاد محسوب کرد.

این عارضه در بین نوزادان پسر بیشتر از نوزادان دختر به چشم می‌آید. دلیل تأثیر عفونت ادراری بر زردی نوزاد به‌خاطر آن است که نوزاد مبتلا به عفونت ادراری، در دفع مواد مازادی همچون بیلی‌روبین اضافی خون با مشکل مواجه است. بنابراین برای درمان مؤثر زردی کودکان مبتلا به عفونت ادراری، ابتدا باید مشکل عفونت‌ آنها در نواحی مجاری ادراری درمان شود.

استفاده نادرست از دستگاه زردی نوزاد

یکی از بهترین و مؤثرترین روش‌های درمان زردی نوزادان، استفاده از دستگاه زردی نوزاد و روش فتوتراپی است. در این روش با قراردادن نوزاد در دستگاه زردی نوزاد و زیر لامپ‌های مخصوص آن، نور ساطع از این لامپ‌ها به درمان زردی کمک می‌کنند.

اما این تصور که هر نوری با هر طول‌موجی در درمان زری مؤثر است، از اساس نادرست است. برخی گمان می‌کنند که حتی قراردادن نوزاد در زیر نور لامپ‌های مهتابی نیز در رفع زردی نوزاد تأثیرگذار است.

اما حقیقت این است که فقط لامپ‌های دستگاه زردی نوزاد که طول‌موجی در بازه 450 نانومتر تا 480 نانومتر دارند برای درمان زردی مناسب است. بنابراین استفاده از هر نوری با طول‌موج کمتر از 450 نانومتر به دلیل تأثیر نداشتن در درمان زردی، باعث پایین نیامدن زردی نوزاد می‌شود.

برای شناخت ویژگی‌های دستگاه زردی نوزاد خوب و موثر، پیشنهاد می‌شود مقاله بهترین دستگاه زردی نوزاد را بخوانید.

سخن نهایی

همان‌طور که در طول مقاله گفته شد، عوامل بسیاری در پایین نیامدن زردی نوزاد اثرگذارند. کنترل بسیاری از این عوامل از دست ما خارج است، ولی همان اندک عواملی که به تصمیم ما وابسته‌اند، تأثیر چشمگیری در درمان زردی نوزاد خواهند گذاشت. یکی از مهم‌ترین این عوامل، استفاده از دستگاه زردی نوزاد مناسب است.

مجموعه زردی‌آنلاین، در تمام مدت زمان فعالیت خود در زمینه کرایه دستگاه زردی نوزاد، تلاش کرده است تا بتواند بهترین و مناسب‌ترین خدمات را به خانواده‌هایی که با بیماری زردی مواجه شده‌اند ارائه کند تا زردی نوزادان در سریع‌ترین زمان ممکن کاهش یابد.

جهت اجاره دستگاه زردی نوزاد در تهران ( از غرب تا شرق تهران)، با شماره 09124893650 تماس بگیرید تا با مشاوره کارشناسان مجموعه زردی‌‌آنلاین و با توجه به عدد زردی نوزاد شما، بهترین دستگاه زردی مناست نوزاد شما را انتخاب و در سریع‌‌ترین زمان برای شما ارسال کنیم.

12 دیدگاه برای “علت پایین نیامدن زردی نوزاد + بهترین روش کاهش زردی

    • زردی آنلاین گفته:

      سلام خانم ناصری عزیز
      فقط لامپ‌های دستگاه زردی نوزاد که طول‌موجی در بازه 450 نانومتر تا 480 نانومتر دارند برای درمان زردی مناسب است. بنابراین استفاده از هر نوری با طول‌موج کمتر از 450 نانومتر به دلیل تأثیر نداشتن در درمان زردی، باعث پایین نیامدن زردی نوزاد می‌شود.

    • زردی آنلاین گفته:

      سلام مرجان عزیز
      بیماری فاویسم که یک بیماری ارثی محسوب می‌شود و به علت کمبود آنزیم خاص G6PD رخ می‌دهد، می‌تواند بر زردی نوزاد اثرگذار باشد.
      بیماران مبتلا به فاویسم هنگامی که در معرض تماس با موادی چون باقلا قرار می‌گیرند، هموگلوبین خون آنها تجزیه و به بیلی‌روبین تبدیل می‌شود و موجب زردی گرفتن نوزاد می‌شود.

  1. سنیوریتا گفته:

    سلام.من نوزادم ۱۳ روزه س ۵روز براش دستگاه فتوتراپی گذاشتیم زردیش کم شد اما دوباره که دستگاه و برداشتیم زردیش زیاد شد
    من تو دوران بارداری باقلا خوردم ممکنه بچم فاویسم گرفته باشه؟

    • زردی آنلاین گفته:

      سلام پگاه عزیز
      انار به‌علت دارا بودن مقدار زیادی آنتی‌اکسیدان، می‌تواند به بهبود زردی کمک کند؛ اما چون کمی خاصیت اسیدی دارد برای نوزاد چند روزه توصیه نمی‌شود.

    • زردی آنلاین گفته:

      سلام مهران وکیلی عزیز
      از دلایل ادامه یافتن زردی در نوزادان می‌توان به عفونت‌ها، اشکالات در ساختار کبد، ناسازگاری خونی، بیماری متابولیک و خلل در مجاری صفراوی اشاره کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *