آیا سوختن نوزاد در دستگاه فتوتراپی امکان دارد؟

کاهش ریسک سوختن نوزاد در دستگاه فتوتراپی

امکان اجاره دستگاه زردی نوزاد امتیازی‌ است که امروزه دنیای پزشکی در اختیار مادران و پدران دل‌سوز قرار داده است تا بتوانند با صرف زمان و هزینه کمتر، فرزند دوست‌داشتنی خود را در خانه درمان کنند؛ اما طبیعتاً یک‌سری سؤالات در روند درمانی نوزادان با استفاده از این دستگاه‌ها به وجود می‌آید؛ آیا دستگاه فتوتراپی پوست نوزاد را میسوزاند؟ آیا دستگاه زردی نوزاد باعث تیرگی پوست میشود؟ سوختن نوزاد در دستگاه فتوتراپی موضوعی شایع و طبیعی است؟

در این مقاله سعی داریم تا به سؤالات شما پاسخ بدهیم و ابهامات به وجود آمده را برطرف کنیم.

 

دستگاه زردی نوزاد یا فتوتراپی چه عوارضی دارد؟

در دستگاه‌های امروزی، ریسک استفاده نسبت به دستگاه‌های قدیمی بسیار پایین آمده است، به‌طوری که می‌توانیم بگوییم عموماً استفاده از دستگاه‌های زردی خطری برای پوست نوزادان نخواهند داشت؛ زیرا در دستگاه‌های جدید به‌جای لامپ‌های فلورسنت، از ال ای دی(LED)  استفاده می‌شود. لامپ‌های فلورسنت، گرمای بسیار زیادی تولید می‌کردند و در صورت کم‌بودن فاصله نوزاد از این لامپ‌ها و برخورد حرارت با نوزاد موجب سوختگی می‌شدند؛ اما دستگاه‌های زردی امروزی که دارای ال ای دی هستند، نه داغ می‌شوند و نه اشعه خطرناکی ساتع می‌کنند؛ بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که عوارض دستگاه زردی نوزاد نسبت به قبل شدیداً کاهش یافته و نزدیک به صفر است.

از لحاظ طول‌موج، این دستگاه‌ها با تولید نور با طول‌موج 460 تا 480 امکان سوختگی را از بین می‌برند مگر این که پوست نوزاد، قبل از قرار گرفتن در دستگاه چرب شده باشد. در این صورت پوست نوزاد ملتهب خواهد شد. پس حتما در نظر داشته باشید که قبل از قرار دادن نوزاد در دستگاه زردی، از چرب کردن پوست فرزندتان خودداری نمایید.

همه روش‌های درمانی می‌توانند عوارضی داشته باشند. زردی در نوزادان هرچقدر هم که شایع و کم‌خطر باشد، باز هم نیاز به رسیدگی سریع، پیشگیری یا درمان دارد. می‌توان با توجه بیشتر به فرزند عزیز خود و رعایت برخی نکات بسیار ساده مانند استفاده از قطره بیلی ناستر، وقوع عوارض احتمالی را تا حد بسیار زیادی کاهش داد و مانع از آسیب به کودک دلبند خود شد.

 

عوارض فتوتراپی به چه عواملی بستگی دارد؟

  • فاصله بین نوزاد و لامپ فتوتراپی
  • طول امواج نوری یا انرژی نور لامپ
  • مدت زمانی که نوزاد در دستگاه زردی قرار می‌گیرد

لطفاً در ذهن داشته باشید که طی استفاده از دستگاه زردی نوزاد، بیلی روبین خون مرتباً اندازه‌گیری می‌شود و زمانی که طبق تشخیص پزشکی به حد قابل‌قبول برسد و فرزند عزیز شما درمان شود، نوردرمانی نیز متوقف خواهد شد.

درمان زردی نوزاد در بیمارستان با دستگاه

 

بالارفتن دمای بدن نوزادان در دستگاه زردی

همان‌طور که گفته شد تابش نور آبی از دستگاه، به کبد کمک می‌کند تا بیلی روبین خون نوزاد تجزیه و راحت‌تر دفع شود. همچنین فشار جریان خون در مویرگ‌های زیر پوست نوزاد افزایش می‌یابد. این افزایش فشار خون باعث می‌شود تا دمای بدن کوچولوی شما کمی بالاتر برود. با این تفاسیر طبیعی است که والدین دلسوز، گمان کنند که نوزادشان دچار سوختگی یا تب شده است؛ اما اصلاً این طور نیست. این موضوع بخشی از چرخه درمان بوده و اصلاً خطری برای نوزاد عزیز شما نخواهد داشت.

 

آیا دستگاه زردی نوزاد باعث تیرگی پوست می‌شود؟

ممکن است این سؤال در ذهن شما شکل بگیرد که آیا دستگاه زردی نوزاد باعث تیرگی پوست فرزند شما خواهد شد یا خیر؟

در جواب این سؤال می‌توانیم بگوییم که رنگ پوست برخی از نوزادان پس از قرارگیری در دستگاه فتوتراپی، مقداری تیره‌تر از قبل می‌شود و حالت سبزه بودن می‌گیرند.

ممکن است فکر کنید که این موضوع از عوارض دستگاه زردی است؛ اما اصلاً نگران نباشید! تیره‌شدن احتمالی پوست نوزاد دلبند شما مانند همان برنزه‌شدن رنگ پوست بوده و کاملاً موقتی است که پس از مدت کوتاهی (حدوداً 1 ماه)، به حالت قبلی باز می‌گردد.

 

نوزاد چند ساعت باید در دستگاه زردی بماند؟

مدت زمانی که نیاز است نوزاد در دستگاه بماند، طول هر سیکل و چرخه استفاده از دستگاه زردی را پزشک متخصص تعیین می‌کند.

مدت‌زمان کلی و استاندارد استفاده از دستگاه نوردرمانی معمولاً بین 24 تا 48 ساعت است که عموماً در طی این دوره درمانی، باید نوزاد دوست‌داشتنی خود را بسته به درجه زردی او هر چند وقت یکبار، از زیر دستگاه بیرون آورید. بعد از گذشت 30 دقیقه که پوست فرزند شما استراحت کرد، دوباره در دستگاه زردی قرار دهید .

در طی این نیم ساعت، مادران چشم‌بند نوزادان خود را برمی‌دارند و به کوچولوی خود شیر می‌دهند، پوشک فرزندشان را عوض می‌کنند تا ادامه روند درمانی فتوتراپی ازسرگرفته شود. در ادامه جدولی برای شما طراحی کرده‌ایم تا مدت‌زمان قرارگیری نوزاد در دستگاه، بسته به درجه زردی را شرح دهیم:

درجه زردی نوزاد 12 درجه و پایین‌تر باشد.میزان زمانی که باید در دستگاه قرار بگیرد، چهل و پنج دقیقه خواهد بود.
درجه زردی نوزاد مابین 12 و 15 باشد.میزان زمانی که باید در دستگاه قرار بگیرد، یک ساعت خواهد بود.
درجه زردی نوزاد بالاتر از 15 باشد.میزان زمانی که باید در دستگاه قرار بگیرد، یک ساعت و نیم خواهد بود.

 

نکات مهم در مدت‌زمان استفاده از دستگاه فتوتراپی

اجاره دستگاه زردی نوزاد از مرکز معتبر جزو اولین نکاتی است که باید به آن دقت کنید؛ زیرا همان‌طور که گفته شد، دستگاه‌ های غیر استاندارد یا قدیمی می‌توانند برای سلامتی فرزند شما بسیار آسیب زننده باشند.

استفاده از چشم‌بند مناسب یکی از مهم‌ترین نکاتی است که باید در نظر گرفته شود؛ زیرا کنار رفتن چشم‌بند نوزاد در دستگاه زردی می‌تواند خدای‌نکرده باعث آسیب به چشم نوزادان شود.

حتماً  بعد از تمام‌شدن دوره درمان با فتوتراپی، با مراجعه به پزشک متخصص، آزمایش زردی کودک مجدداً انجام شود؛ زیرا اگر کبد نوزادان دچار ضعف باشد یا به‌درستی عمل نکند، ممکن است دوباره به زردی مبتلا شوند.

 

اطمینان از سلامتی نوزادان و بستر قابل‌قبول برای رشد آن‌ها وظیفه ماست.

حتماً نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید و مطالب را برای دوستان و عزیزانتان به اشتراک بگذارید.

10 دیدگاه برای “آیا سوختن نوزاد در دستگاه فتوتراپی امکان دارد؟

    • زردی آنلاین گفته:

      سلام متین عزیز
      در جواب این سؤال می‌توانیم بگوییم که رنگ پوست برخی از نوزادان پس از قرارگیری در دستگاه فتوتراپی، مقداری تیره‌تر از قبل می‌شود و حالت سبزه بودن می‌گیرند.
      اما اصلاً نگران نباشید! تیره‌شدن احتمالی پوست نوزاد دلبند شما مانند همان برنزه‌شدن رنگ پوست بوده و کاملاً موقتی است که پس از مدت کوتاهی، به حالت قبلی باز می‌گردد.

    • زردی آنلاین گفته:

      سلام علی عزیز
      اگر درجه زردی نوزاد 12 درجه و پایین‌تر باشد، میزان زمانی که باید در دستگاه قرار بگیرد، چهل و پنج دقیقه خواهد بود.

    • زردی آنلاین گفته:

      سلام الناز عزیز
      در پاسخ به این سوال می‌توانیم بگوییم که دسنگاه‌های جدید ریسک سوختگی پوست را بسیار کم کرده‌ایند که با رعایت نکات ساده‌ای می‌توان این ریسک را به صفر رساند.

    • زردی آنلاین گفته:

      سلام کاربر عزیز
      می‌توان گفت سوختن پوست نوزاد با رعایت نکات لازم در استفاده از دستگاه‌های جدید، دیگر به خاطره‌ها پیوسته است و جای نگرانی نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *