راهنمای گام‌به‌گام  نحوه استفاده از دستگاه فتوتراپی

نوزاد در حین درمان درون دستگاه زردی

زردی نوزادان از جمله مشکلات رایج در اوایل تولد است که معمولاً به دلیل افزایش سطح بیلی‌روبین خون در نوزادان رخ می‌دهد. بیلی‌روبین یک ماده زردرنگ است که در بدن نوزادان تولید می‌شود و در حالت طبیعی توسط کبد از خون جدا شده و از طریق روده دفع می‌شود. اما در برخی نوزادان، به دلیل نارس بودن کبد، این ماده به طور کامل از خون خارج نمی‌شود و منجر به افزایش سطح بیلی‌روبین و زردی نوزاد می‌شود.

یکی از مؤثرترین روش‌های درمان زردی نوزادان، استفاده از دستگاه فتوتراپی است. در این روش، نوزاد زیر یک منبع نور آبی قرار می‌گیرد که به تجزیه بیلی‌روبین کمک می‌کند و باعث دفع آن از بدن نوزاد می‌شود. دستگاه فتوتراپی یک وسیله درمانی ایمن و کارآمد است که می‌تواند به‌سرعت زردی نوزاد را کاهش دهد.

در این مقاله، نحوه استفاده از دستگاه فتوتراپی برای درمان زردی نوزادان در منزل را بررسی خواهیم کرد. اگر شما نیز نیاز به استفاده از دستگاه فتوتراپی برای درمان زردی فرزندتان دارید، بهتر است تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا قدم‌به‌قدم با آموزش استفاده از دستگاه فتوتراپی آشنا شوید.

نگاهی به فرایند درمان

دستگاه زردی باعث کاهش سطح بیلی‌روبین در خون می‌شود. این دستگاه دارای لامپ‌های مخصوصی است که نور فلورسنت را به پوست نوزاد می‌تاباند. این نور طول‌موجی بین ۴۳۰ تا ۴۷۰ نانومتر دارد. تحقیقات نشان داده‌اند که بیلی‌روبین به این طول‌موج واکنش نشان داده و شکسته می‌شود؛ بنابراین، بیلی‌روبین شکسته شده از طریق ادرار و مدفوع از بدن نوزاد دفع می‌شود. دستگاه‌های زردی انواع مختلفی دارند، اما همگی از یک مکانیسم برای درمان استفاده می‌کنند.

نوزاد با چشم‌بند در حال درمان زردی با دستگاه فتوتراپی

نحوه تنظیم دستگاه زردی قدم‌به‌قدم

راه‌اندازی دستگاه فتوتراپی

  • پایه‌های دستگاه را باز کنید.
  • دستگاه را به برق بزنید.
  • دکمه پاور برق روی دستگاه را فشار دهید.
  • تشک نوزاد را در درون دستگاه قرار دهید.

روشن‌کردن دستگاه فتوتراپی

  • دکمه استارت را فشار دهید.
  • لامپ‌های دستگاه روشن می‌شوند.
  • نوزاد را به طول دستگاه به‌آرامی، در زیر دستگاه قرار دهید.

استفاده از تایمر دستگاه فتوتراپی

  • تایمر روی صفحه‌نمایش دستگاه از ۵۹ دقیقه شروع به شمارش معکوس می‌کند.
  • پس از گذشت ۵۹ دقیقه، دستگاه بوق می‌زند و خاموش می‌شود.

توقف موقت دستگاه فتوتراپی

  • اگر قبل از پایان زمان، نوزاد را از زیر دستگاه خارج کردید، دکمه استارت را فشار دهید تا تایمر متوقف شود.
  • پس از قراردادن نوزاد زیر دستگاه، مجدداً دکمه استارت را فشار دهید تا تایمر ادامه یابد.

نحوه قرارگیری نوزاد در زیر دستگاه فتوتراپی

نوزاد را به طول دستگاه بر روی تشک قرار دهید. توصیه می‌شود هر ۲ ساعت موقعیت نوزاد را تغییر دهید تا نور به‌صورت یکنواخت به تمام سطح پوست نوزاد برسد. توجه کنید در دستگاه‌های سه‌بعدی و تونلی نیازی به تغییر موقعیت نیست.

نوزاد چند ساعت باید در دستگاه زردی بماند؟

برای درمان مؤثر زردی نوزاد، معمولاً نیاز است نوزاد ۱۰ الی ۱۲ ساعت در روز زیر دستگاه باشد. برنامه درمانی به‌صورت یک ساعت استفاده و ۳۰ دقیقه تا یک ساعت استراحت ادامه می‌یابد. در مجموع، در طول ۲۴ ساعت، می‌توانید ۱۲ ساعت نوزاد را درون دستگاه قرار دهید.

نوزاد با چشم بند درون دستگاه زردی

آنچه هر والدین باید بداند

استفاده از دستگاه فتوتراپی برای درمان زردی نوزاد در خانه نیازمند رعایت چند نکته مهم است که به بهبود سریع‌تر نوزاد و جلوگیری از مشکلات احتمالی کمک می‌کند.

  • نوزاد خود را کاملاً برهنه کنید و فقط با یک پوشک برای پوشاندن ناحیه تناسلی او را درون دستگاه قرار دهید. درصورتی‌که از دستگاه‌های هالوژنی استفاده می‌کنید، تمام بدن نوزاد باید درون دستگاه قرار بگیرد.
  • در دستگاه‌هایی با لامپ‌های هالوژنی نوزاد باید در فاصله ۲۰ الی ۳۵ سانتی‌متری از لامپ‌ها قرار بگیرد؛ اما در دستگاه‌های با استفاده از لامپ‌های LED کار می‌کنند فاصله ۱۰ سانتی‌متری مناسب است.
  • در زیر نوزاد از یک‌پارچه یا حوله بسیار نرم استفاده کنید. مطمئن باشید که بستر نوزاد به طور کامل خشک باشد تا بدن او گرم بماند. سعی کنید از پارچه‌های نخی استفاده کنید تا از بروز حساسیت جلوگیری شود.
  • به‌هیچ‌عنوان به بدن نوزاد خود روغن یا لوسیون نزنید. درصورتی‌که بدن او کثیف است، تنها با استفاده از آب خالی تمیز کنید. استفاده از روغن ممکن است باعث گرم‌شدن بیش از حد پوست شود.
  • از فرصتی که فرزندتان خارج از دستگاه است، استفاده کنید و بدن او را به‌آرامی ماساژ دهید. این کار باعث برطرف‌شدن خستگی نوزاد می‌شود.
  • در طول مدت زمانی که نوزاد درون دستگاه زردی است، با او صحبت کنید. این کار باعث حفظ ارتباط والدین، به‌خصوص مادر با نوزاد می‌شود و او را آرام‌تر می‌کند.
  • هر ۲ ساعت حالت قرارگیری نوزاد درون دستگاه را تغییر دهید. این موضوع باعث می‌شود تا نور به‌خوبی به تمام بدن نوزاد تابیده شود و درمان با سرعت بیشتری انجام شود.

رعایت این نکات به شما کمک می‌کند تا از انواع دستگاه زردی به بهترین نحو استفاده کنید و نتایج بهتری در درمان زردی نوزاد خود کسب کنید.

درمان زردی نوزاد با استفاده از دستگاه فتوتراپی

نکات مهم در رابطه نحوه استفاده از دستگاه فتوتراپی در منزل

اگر قصد درمان زردی فرزندتان در خانه را دارید، بهتر است نکات زیر را درباره وضعیت نوزاد درون دستگاه و همچنین شرایط محیط رعایت کنید.

به طور معمول، نحوه استفاده از دستگاه زردی نوزاد بسیار آسان بوده و فقط شامل روشن‌کردن و خاموش‌کردن است. بااین‌حال، بهتر است نکات زیر را درباره این دستگاه‌ها بدانید.

منبع تأمین نور در این دستگاه‌ها می‌تواند لامپ هالوژن و یا LED باشد. در دستگاه‌هایی که از لامپ هالوژن استفاده می‌شود، هر لامپ طول عمر مفیدی دارد. معمولاً طول عمر مفید لامپ‌ها ۲۰ هزار ساعت است. درصورتی‌که لامپ معیوب باشد و یا دچار مشکل شده باشد، دستگاه آلارمی را مبتنی بر تعویض لامپ ظاهر خواهد کرد.

اما دستگاه‌های نوین برخلاف دستگاه‌های قدیمی از لامپ‌های LED استفاده می‌کنند. لامپ‌های LED اندازه کوچک‌تری نسبت به سایر لامپ‌های مهتابی دارند؛ بنابراین، درصورتی‌که نوسانی در برق به وجود بیاید، خطر کمتری ایجاد می‌کنند.

متخصصین ما در مجموعه زردی آنلاین با کالیبره کردن دستگاه‌ها، طول‌موج خروجی لامپ‌ها را بین ۴۵۰ تا ۴۹۰ نانومتر تنظیم کرده‌اند که بیشترین جذب پوستی را دارد و درمان سریع‌تر انجام می‌شود.

دمایی ایده‌آل برای اتاق نوزاد

یکی از نکات مهم در مراقبت از نوزاد، تنظیم دمای اتاق‌خواب او است. دمای مناسب اتاق‌خواب نوزاد باید بین ۲۴ تا ۲۶ درجه سانتیگراد باشد. این دما باعث می‌شود که نوزاد نه احساس سرما کند و نه گرما. دمای بیش از حد بالا یا پایین می‌تواند به نوزاد آسیب برساند. سرما می‌تواند ایمنی بدن نوزاد را کاهش دهد و روند درمانی را کند یا متوقف کند. در مقابل، دمای بالا ممکن است تحمل نوزاد در هنگام استفاده از دستگاه فتوتراپی را کاهش داده و او را کلافه و بی‌قرار کند.

اگر متوجه شدید که دست‌ها و پاهای نوزادتان سرد شده‌اند و بدنش می‌لرزد، ممکن است علت آن افت قند خون باشد. در این حالت، سریعاً به نوزاد شیر بدهید. شیر مادر یا شیرخشک می‌تواند قند خون نوزاد را بالا برده و باعث گرم‌شدن او شود.

نکاتی برای تنظیم دمای اتاق‌خواب نوزاد

  • برای اندازه‌گیری دقیق دمای اتاق از دماسنج استفاده کنید.
  • تنظیم دما با وسایل گرمایشی و سرمایشی
  • دمای اتاق را قبل از خواب نوزاد بررسی کنید تا مطمئن شوید که در محدوده مناسب است.
  • اگر اتاق نوزاد در معرض نور مستقیم خورشید است، از پرده‌ها برای جلوگیری از ورود نور و گرما استفاده کنید.
  • اگر اتاق نوزاد در معرض جریان باد قرار دارد، از بادگیر یا پرده برای جلوگیری از ورود باد سرد استفاده کنید.
استفاده از دستگاه فتوتراپی برای درمان زردی نوزاد

چرا دمای بدن نوزاد افزایش می‌یابد؟

افزایش دمای بدن نوزاد در طی فتوتراپی به دلیل افزایش فعالیت بیوشیمیایی بدن نوزاد در روند تجزیه بیلی‌روبین از خون او است. برخلاف تصور عمومی، گرمای بدن نوزاد ناشی از گرمای لامپ‌های دستگاه فتوتراپی نیست، زیرا لامپ‌های دستگاه فتوتراپی به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که حتی پس از ساعات طولانی کارکرد، داغ نمی‌شوند.

نحوه شیردادن به نوزاد زیر دستگاه زردی

شیردادن به نوزاد در زمان قرارگیری زیر دستگاه فتوتراپی اهمیت زیادی دارد، زیرا تغذیه مناسب می‌تواند به تسریع در کاهش سطح بیلی‌روبین کمک کند.

  • در حالت عادی، هر ۲ الی ۳ ساعت یکبار به نوزاد شیر بدهید، یعنی بین ۸ تا ۱۲ بار در طول شبانه‌روز.
  • زمانی که نوزاد از دستگاه خارج می‌شود بهترین زمان برای شیردادن است.
  • اگر نوزاد زیر دستگاه است و احساس گرسنگی می‌کند، می‌توانید او را برای مدت کوتاهی از دستگاه خارج کنید و به او شیر بدهید.
  • در طول شیردادن، دمای بدن نوزاد را چک کنید تا از گرمای بیش از حد جلوگیری شود.
  • بعد از شیردادن، بدن نوزاد را به‌آرامی ماساژ دهید تا خستگی‌اش برطرف شود.

با رعایت این نکات، می‌توانید مطمئن شوید که نوزاد شما در طول درمان فتوتراپی به‌خوبی تغذیه می‌شود و سریع‌تر بهبود می‌یابد؛ اما اگر به اطلاعات بیشتری دراین‌رابطه نیاز دارید مقاله شیردادن به نوزاد زیر دستگاه زردی می‌تواند به شما کمک کند.

درمان زردی نوزاد

بهترین دستگاه‌های فتوتراپی برای فرزند شما

انتخاب نوع دستگاه فتوتراپی کاملاً بستگی به شرایط نوزاد دارد. به طور مثال، نوزادی که مقدار زردی خیلی بالا دارد، نمی‌تواند از دستگاه ۴ لامپ استفاده کند. درباره انواع دستگاه‌های زردی نوزاد در مقاله‌ای به طور کامل بررسی و معرفی شده است.

شدت زردی نوزاد از عوامل تعیین‌کننده در انتخاب دستگاه است. نوزادانی که سطح زردی بالاتری دارند، نیاز به دستگاه‌های قوی‌تری دارند.

همچنین نوزادان نارس ممکن است نیاز به دستگاه‌های خاصی داشته باشند. نوع زردی نیز مهم است. برخی از انواع زردی نیاز به درمان‌های متفاوتی دارند.

به‌طورکلی، نوع دستگاه و تعداد لامپ موردنیاز، به صلاحدید و تشخیص پزشک است. در برخی موارد، پزشک ممکن است نوع دقیق دستگاه را مشخص نکند و این تصمیم به تشخیص متخصص دستگاه زردی واگذار شود.

زردی آنلاین با داشتن متخصصین خبره در این زمینه، به والدین دل‌نگران تمامی مشاوره‌های لازم را ارائه می‌دهد تا بسته به شرایط فرزند عزیزشان، بهترین دستگاه فتوتراپی را برای درمان زردی در منزل استفاده کنند. با این مشاوره‌ها، می‌توانید اطمینان حاصل کنید که نوزاد شما در بهترین شرایط ممکن درمان می‌شود.

چگونه از دستگاه فتوتراپی بدون چشم‌بند استفاده کنیم؟

پس از چند ساعت فتوتراپی، نوزاد ممکن است در برخی از زمان‌ها بیدار بماند و در صورت بستن چشمانش واکنش نشان دهد. در چنین مواردی، می‌توان سر نوزاد را از دستگاه فتوتراپی خارج کرد. به طور معمول، نوزاد به طول دستگاه خوابیده است، یعنی سر و پاهایش به سمت پایه‌های دستگاه است.

در این حالت، می‌توان نوزاد را به عرض دستگاه خواباند. دستگاه را شبیه به یک کرسی در نظر بگیرید. یک‌پارچه روی دستگاه بیندازید. گردن تا پایین نوزاد زیر دستگاه قرار بگیرد و صورتش بیرون بماند. پارچه‌ای که روی دستگاه انداخته‌اید، از برخورد نور به‌صورت نوزاد جلوگیری می‌کند. در این صورت، چون صورت نوزاد نور نمی‌گیرد، نیازی به چشم‌بند نیست.

اولویت این است که نوزاد کاملاً فتوتراپی شود و کل بدنش نور بگیرد. این بهترین حالت برای درمان است. اما در مواردی که نوزاد بیدار است و زمان زیادی از دست می‌رود، این روش (به عرض خواباندن نوزاد و استفاده از پارچه) از فتوتراپی نکردن بهتر است.

در بین راهکارهای گفته شده اجاره دستگاه زردی بدون چشم‌بند بهترین راه‌حل برای شماست. اگر می‌خواهید یکبار برای همیشه خیال خود را از وقوع چنین رخدادهایی راحت کنید، زردی آنلاین آماده ارائه خدمات به شماست.

استفاده از دستگاه فتوتراپی برای درمان زردی

عوارض استفاده از دستگاه زردی نوزاد

دستگاه فتوتراپی به‌طورکلی عوارض خاصی ندارد و به کودک آسیب نمی‌رساند، همچنین هیچ اثر طولانی‌مدتی بر نوزاد باقی نمی‌گذارد. اما برخی از عوارض دستگاه فتوتراپی ممکن است رخ دهد که با رعایت نکات زیر، می‌توان به طور کامل و قطعی از آن‌ها پیشگیری کرد.

  • افزایش درجه حرارت بدن یا تب: استفاده طولانی‌مدت از دستگاه فتوتراپی ممکن است موجب افزایش دمای بدن نوزاد شود. دمای بدن نوزاد را مرتباً بررسی کنید و در صورت افزایش دما، او را برای مدتی از دستگاه خارج کنید.
  • کم‌آب‌شدن بدن نوزاد: نوزادان ممکن است در طول فتوتراپی دچار کم‌آبی شوند که می‌تواند با افزایش دفعات شیردادن از آن جلوگیری شود. 
  • تغییر رنگ پوست و برنزه‌شدن پوست نوزاد: این تغییر رنگ موقتی است و پس از اتمام درمان از بین می‌رود.
  • سبزرنگ و یا تیره‌شدن مدفوع: تغییر رنگ مدفوع نوزاد به علت تجزیه بیلی‌روبین است و معمولاً پس از درمان به حالت عادی برمی‌گردد.
  • تغییر ریتم شبانه‌روزی نوزاد: فتوتراپی باعث اختلال در ریتم خواب و بیداری نوزاد می‌شود که این مشکل پس از پایان درمان حل می‌شود.
  • اثرات هماتولوژیک: ممکن است تغییراتی در خون نوزاد ایجاد شود که نیاز به پیگیری و نظارت دارد.
  • قرمز و یا پوسته‌پوسته شدن پوست: پوست نوزاد ممکن است قرمز یا پوسته‌پوسته شود که برای جلوگیری از این موضوع، از مرطوب‌کننده‌های مخصوص نوزاد استفاده کنید.
  • آسیب به چشم‌ها: در صورت استفاده‌نکردن از چشم‌بند، چشم‌های نوزاد آسیب می‌بیند. برای جلوگیری از آسیب به چشم‌های نوزاد، همیشه از چشم‌بند مناسب استفاده کنید.

کلام پایانی

استفاده از دستگاه فتوتراپی برای درمان زردی نوزاد بسیار آسان و بی‌خطر است. درمان فتوتراپی هیچ ضرری ندارد و کاملاً امن است. پس از اجاره دستگاه زردی نوزاد، کافی است آن را به برق متصل کرده، لامپ‌ها را روشن کنید و نوزاد را با حداقل لباس داخل دستگاه قرار دهید.

 در این مقاله سعی شده تا تمامی پرسش‌های احتمالی والدین عزیز دررابطه‌با نحوه استفاده از دستگاه زردی در منزل پاسخ داده شود.

زردی آنلاین یکی از مراکز باتجربه است که در اجاره دستگاه زردی نوزاد در منزل فعالیت می‌کند. اگر کودک شما هم دچار زردی شده است، هیچ جای نگرانی ندارد! زردی آنلاین در کنار شماست تا سلامت فرزند دلبند شما را تضمین کند.

2 دیدگاه برای “راهنمای گام‌به‌گام  نحوه استفاده از دستگاه فتوتراپی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *